söndag 13 maj 2007

Bagels!

Inspirerade av J och S gjorde vi bagels igår kväll. Det var enklare än jag trodde och supergott. Eftersom det var första gången följde jag receptet benhårt, men garnerade med lite olika grejer, solrosfrön, pumpakärnor, sesamfrön och vallmofrö. De flesta frön föll dock av när vi åt dem. :-)

Här är receptet till 12 bagels:

5 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
2 msk ljus sirap
15 dl vetemjöl /vetemjöl special (vi använde vetemjöl special med fullkorn)
vatten till kokning

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite ljummet vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop den till en smidig deg. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 delar. Forma runda bullar och platta till dem lite. Stick tummen eller pekfingret rakt igenom och snurra bullen så att hålet blir större. Gör hålet större än du vill att det skall vara eftersom bullen skall jäsa igen. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper, täck över och låt jäsa ca 15 min. Sätt på ugnen 225 grader.

Koka upp vatten i en större kastrull. Lägg i 3-4 ringar i taget och koka ca 1 min på varje sida. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö över garnering. Grädda sedan i mitten av ugnen 15-20 min. Låt kallna på galler under bakduk.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Bagels är faktiskt inte så svåra att göra. För nån månad sen bakade jag minibagels. Gott och SÖTT!

Alex sa...

lite nyfiken på vad du hade i när du åt dem! kan man få en rapport i ett nytt inlägg kanske? ser framför mig svulstiga bagelsfylningar som: homus,avo,gurka,tomat,sallad,groddar,falafel,rostade frön,yoghurt,paprika,veggos baconbitar osv. mm!

Anonym sa...

Hej Annelie, det här är Sara,

Roligt att projeketet bagels blev genomfört även hemma hos er :). Jag och J förvandlades efter ca en kvart till ett väloljat maskineri av deg-rullande, doppande, och ägg-penslande. Riktigt roligt faktiskt och gott!

Jag har klickat omkring på eran blogg och är lyrisk - det är perfekt för sådana som jag som gillar god mat men är lite för lat för att vara en verklig virtuous vad gäller att söka recept i tidningar. Igår provade jag att tillverka sesammorötter och de förgyllde verkligen dagens matlåda!/Kram Sara

Annelie sa...

Hej Sara! Kul att du hittade hit och att du gillade bloggen. Jo, vi försöker att inte bli för avancerade med recepten, det blir bara kaos då...

Och nu kom jag just på varför vår garnering föll av bröden, vi penslade ju inte med något ägg. Haha roligt att ni snabbt blev värsta bagels-teamet :-)

Och du, grattis i efterskott!
Kram//Annelie