måndag 25 juni 2007

Midsommarmaten- grillning och jordgubbstårta

På midsommar var det grillning som gällde. Det var lugnt på gården så vi kunde sitta där, förmodligen var de flesta av våra grannar "i stugan"...

Vi grillade tofu, burgare, hallomi och sojakorv. Till det hade P fixat bulgursallad (med avocado, sockerärtor med mera) och jag hade gjort en enkel potatissallad. Hur konstigt det än låter blev det ingen bild på all maten tillsammans, men väl grillningen och efterrätten. Har inget recept på bulgursalladen, men dressingen till den kommer jag ihåg, den innehöll nämligen bara olivolja och röd balsamvinäger (och salt och peppar).

Potatissalladen är superenkel att göra och består av:
färskpotatis
persilja, dill
äpple
dressing: 1 del olivolja, 1 del vit balsamvinäger, 1 msk fransk senap, salt & vitlökspeppar.

Efterrätten var såklar en jordgubbstårta! Klassisk utgångspunkt med följande ICA:s recept till bottnarna, kolla här eller nedan:

4 stora ägg -
jag tog 5 st ekoägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk hett vatten
Gör tårtbottnarna såhär:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker poröst.
3. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner mjölet i socker- och äggblandningen. Häll på vattnet.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten.
5. Smöra och bröa en stor, rund form (ca 30 cm i diameter) och häll i fyllningen. Grädda kakan ca 40 minuter, känn efter med en sticka om den är torr. När kakan svalnat, stjälp upp den på ett fat och dela den i tre bottnar.

Fyllning:
För mig blev det bara en fyllning och den bestod av:
1 pkt Oatley's havregrädde
2 dl mosade jordgubbar

Bre ut fyllning mellan lagren och lägg ihop tårtan, gärna en stund innan servering så att den hinner dra åt sig fyllningen.

Garnering:
1 pkt Oatley’s havregrädde
70 % choklad 100g
Mörk mintchoklad
1 pkt färska jordgubbar
Några physalis
Citronmeliss

Smält cholkaden i vattenbad och ringla den största delen över tårtan innan du börjar med garneringen och låt den stelna. Bred sedan Oatley’s havregrädde över tårtan och garnera med jordgubbar, physalis, citronmeliss och resten av chokladen. Det blev jättegott med havregrädden!

5 kommentarer:

PLT sa...

"på stugan" heter det. =)

Annelie sa...

Jonas: :) ja just det.

Rodrigo: hi e agradecimentos para sua mensagem. Se eu quiser sempre
fazer para possuir o t-shirt mim saiba onde olhar. Grande!

Alex sa...

Sjukt snyggt tårtfoto! Om jag hittar någon som tog kort på min midsommarmat kommer ett inlägg men är skeptisk...

Anonym sa...

men innehåller inte chokladen mjölk?

Annelie sa...

Det minns jag faktiskt inte. Är du vegan kan du hitta choklad utan mjölk och använda den om du vill. Den här bloggen har lakto-ovo-vegetariska recept.