tisdag 24 juli 2007

Morotsmuffins med dinkelmjöl

I sommar har jag exprimenterat med lite mer nyttiga muffins som inte är så söta utan istället innehåller bland annat lite nyttigare mjölsorter. Jag har gjort urkletiga hallonmuffins, för söta äpplemuffins, men nu tror jag att jag har det ultimata receptet! =) Det är morotsmuffins som innehåller det proteinrika mjölet dinkel. Jag har använt både siktat dinkelmjöl och grovt dinkelmjöl och tyckte inte det var någon större skillnad i sorterna, så ta vilket du känner för. Här kommer det ultimata receptet på hälsomuffins!

1 råriven morot (riven med den finare delen), det skall bli ca 1 ½ dl morotsriv
½ dl rapsolja
1 ½ dl dinkelmjöl
1 dl vetemjöl special
1 dl solroskärnor
½ dl linfrö eller sesamfrö
½ dl vetegroddar
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl råsocker
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma

3 dl havremjölk
½ dl honung (om den är för hård, värm tills den blir mjuk)

Blanda alla torra indrigenser i en skål, häll sedan i det blöta och rör om till en jämn smet. (Jag har inte använt elvisp utan bara vanlig visp). Häll i muffins formar, det skall bli 12 medelstora muffinsar och grädda i 15-20 minuter tills muffinsarna har fått fin färg. 225 grader längst ned i ugnen

Passar fint till en smoothie eller the!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jösses vad goda dem var.
/U

Annelie sa...

Läs om mer nyttiga efterrätter hos Brazilian Linda och hennes lördagsgodis!

Maggie... sa...

Hej Annelie,

jag har bakat dessa muffins idag men som vanligt hade jag inte alla ingredienser. Men jag undrar en sak, ska det verkligen vara 1 msk bakpulver?

Kram

Annelie sa...

Ja, det skall det faktiskt vara. Jag har alternerat och tagit 2 tsk bakpulver och 1 tsk bikarbonat, så det funkar också. Du kan säkert ta mindre men då blir de inte lika luftiga. Hur blev dina?
kram!

Maggie... sa...

Eftersom jag inte var säker på mängden så tog jag 2 tsk bakpulver och de blev inte alls luftiga. Ganska torra och platta. Nästa gång ska jag göra med ALLA rätta ingredienser och mått. Det kan nog bli gott att riva ner lite äpple i också, de blir nog saftigare då.

Annelie sa...

Vad synd! Jag tror att vetemjöl special kan vara rätt viktigt också, för att de inte skall bli för kompakta.

Maria sa...

har precis satt in muffisarna i ugnen och väntar spänt på resultatet. glömde dock oljan kom jag på efteråt men det blir nog bra ändå :p

Unknown sa...

Hej. Jag tog bara dinkelmjöl och dom vart supergod 👍👌

Annelie sa...

Vad roligt!