söndag 21 oktober 2007

Spicy linssoppa med kokosmjölk

Inspirationen att laga mat har hastigt försvunnit här hemma i samband med att den bärbara datorn försvann och jag inte längre kan sitta i soffan och kolla in andra matbloggar för sköna och roliga tips. I helgen tänkte jag att nu får det vara nog och tog fram kokböckerna (!) istället. Där hittade jag det här fina receptet...
Soppan blev riktigt kryddig och räcker till 4-5 personer.

1 röd lök
4 stora vitlöksklyftor
olivolja
10 mindre potatisar (cirka)
1 knippe persilja
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
3 dl vatten
1 burk kokosmjölk, lightvarianten
3 dl gula linser (cirka)
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 msk råsocker
1 tsk ingefära
cayennepeppar
malen koriander

Koka linserna i 10 minuter.
Hacka rödlöken fint och stek genomskinlig tillsammans med vitlöken som du skär i tunna skivor. Tärna potatisen i mindre bitar och häll i den i grytan där du stekt löken. Häll i vattnet och grönsaksbuljongtärningen och låt koka några minuter. Tillsätt sedan persiljan och tomatkrosset samt kryddorna och sockret och låt sjuda några minuter. Avsluta med att hälla i kokosmjölken och till sist linserna. Sjud ytterliggare några minuter och servera med till exempel soyayogurt och bröd. Extra bra blir det om man serverar soppan i de nyinköpta Höganässkålarna i färgen aqua, de är urfina. :)

Vi åt vitlöksbröd med ost till vilket innebär olivolja i på en brödskiva, pressad vitlök ovanpå och sedan en eller flera skivor ost ovanpå. Jättegott!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser jättegott ut. jag äter soppa nästan varje dag nu av nån anledning. det är gott! Vilken kokbok är det här från?

Anonym sa...

det var igr jag tog mih i kragen och lagade den här soppan som ja sneglat på i några veckor just för att den såg så god ut. och jag fick det verkligen bekräftat. en av de godaste sopporna jag ätit :)

Annelie sa...

kul att du blev inspirerad :)