torsdag 14 februari 2008

Seitan burgare

Om förra inlägget gick i lite engelsk anda så får man väl säga att det här drar lite mer åt det stora landet i väst. Det händer inte sällan att jag blir sugen på burgare av något slag och vanligtvis gör jag då bön eller linsburgare, men igår slog jag på stort och gjorde mina första seitan-burgare! Är helt klart nöjd med resultatet, framförallt möjligheten att göra riktigt stora burgare, något som jag tycker är svårt med t.ex. bönburgare, men möjligheterna att ändra lite på smaken ska utforskas, kanske i med lite liquid smoke, grillkrydda och vitlök...Seitan burgare (4-6st):
- Blanda ihop 2dl rent vetegluten, 1dl sojamjöl, 1dl havregryn, timjan, salt, peppar och lökpulver.
- Tillsätt sedan 1msk sojasås, 2msk chlisås, 1dl kokt sojagranulat och tillräckligt med vatten för att det ska bli en lättarbetad smet som går att göra burgare med.
- Forma till valfri mängd burgare och lägg i en ugnsfast form. Häll över buljong så att det räcker upp till ungefär hälften på burgarna.
- Låt stå i ugnen på 225 grader i ca15min, vänd på burgarna och in i ugnen i ca15min till.

Jag serverade burgarna i bröd tillsammans med homus och grönsaker. Hade även klyftpotatis och linsröra som tillbehör.

4 kommentarer:

UL-Tomten sa...

Du glömde ju det viktigaste: hur blev dom?

Alex sa...

Det blev väldigt bra koncistens, rätt köttiga skulle jag säga. Smaken var bra, de var verkligen goda, men tror man ska våga ha lite mer kryddor än vad jag hade, var ju iofs bara första gången jag gjorde. Kommer helt klart bli en hit på sommarens grillningar!

ann-lou sa...

Jag visste inte ens att man kunde göra seitanburgare själv... De färdigköpta har oftast för lite rökt smak kan jag tycka, så det blir ju perfekt att göra egna som man själv kan smaksätta!

VeganAmanda sa...

åh, jag hade inte tänkt på att man inte behöver gör så stora mängder seitan, det går ju bra med små burgare. smart, tack för tipset:)