måndag 28 januari 2008

Skinka(?!)

Läste idag i Göteborgs-Posten att "krisen i den svenska grisbranschen är så akut att man redan nu kan förutse brist på svensk julskinka nästa höst." (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=762&a=397536) Då jag inte ätit julskinka på 11(?)år verkar det här vid första anblick som en klart positiv nyhet, dock tror jag ju inte att det kommer hindra folk från ha griljera små grisskinkor och sätta tänderna i dem i år heller. Gissar att det ett 'värsta' scenario är att svenska folket får äta än mer importerad gris till årets jul. Men jag tänker följa i GP's spår och låta den här soliga januaridagen gå i julens tecken. Så här kommer två recept på vegana julskinkssubstitut, givetvis finns det ickejuliga användningsoråden för dem också! Föresten, båda varianterna är kalasgoda.
Julig Seitanskinka (hämtad från http://www.oxon.se/seitan/recipe.html)

"Torra Ingredienser:
• 4.5 dl. Rent glutenmjöl (vetegluten)
• 1.2 dl. Sojamjöl alt. Kikärtsmjöl
• 1.2 dl. Jästflingor (bjäst)
• 2 tsk. Lökpulver
• 1 tsk. Rostad Vitlök alt. en klyfta vitlök
• 3 tsk. Salt
• 0.5 tsk Vitpeppar
Blöta Ingredienser:
• 320 g. Fast tofu
• 3.5 dl. Vatten
• 0.5 msk. Sojasås
• 2.5 msk. Rödbetsaft
• 1 msk. Matolja
Buljong:
• 5 dl. Vatten
• 1 st. Tärning buljong
• 2 msk. Matolja

Tillagning:
Blanda alla blöta ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn sås. Såsens färg skall vara intensivt rosa (se bild intill). Mer rödbetspad kan tillsättas om det behövs. Häll ner de torra ingredienserna i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger. Tillsätt såsen och låt allt blandas till en mättad deg. Sätt på ugnen på 150-175 graders värme. Dela degen i två och placera ut vardera i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i. Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen. Häll sakta en tredjedel utav buljongen över degen när buljongen sjudit upp. Täck formen med folie och ställ in i ugnen. Låt den bakas i 30 minuter. Tillsätt ytterligare en tredjedel utav buljongen och låt baka i 30 minuter till. Vänd sedan försiktigt på degen och häll över det sista utav buljongen. Baka degen ytterligare i 30-40 minuter. Ta ut degen och låt den svalna under foliet. När degen är sval så går det bra att griljera och ungsgrilla skinkan. Ställ på julbordet eller skiva upp och ha på julvörten.
En griljering gör du enkelt genom att blanda senap med lite sojagrädde. Pensla detta på skinkan och sila över ströbröd. Grilla i ugnen 225 grader i ca. 10 minuter eller tills griljeringen börjat få färg." Kålrotsskinka
1 kålrot
1 buljongtärning
Senap
Sirap
Ströbröd
Koka kålroten i en timme tillsammans med buljongen. Lägg sedan kålroten i en ugnssäker form. Blanda lika delar senap och sirap och bred över kålroten. Strö ströbröd över roten. Gratinera i ugnen vid ca 225° i ca 20 minuter.

1 kommentar:

UL-Tomten sa...

Jag gjorde Oxons juliga skinka i jul. Den var verkligen gyllene!