måndag 1 februari 2010

Potatis och kikärtscurry, från scratch alltså...

Ibland hamnar jag i matlagningssvackor där jag äter mer och mer halvfabrikat, jag fuskar lite, jag lagar enklare än jag vill och i slutändan är jag helt enkelt inte speciellt nöjd med det jag äter.. Fisken två inlägg ner är nog ett bevis att det blivit på det här sättet den senaste tiden.
Jag blev således väldigt glad när AH bjöd hem mig att laga Indisk mat från scratch! Vi lagade en enkel potatis och kikärtscurry, bakade eget naan-bröd (eller egentligen var det M som gjorde det mesta bakandet), åt det hela med ris och yoghurt och avslutade kvällen med att spela Risk.


Enkel hemmagjord Garam Masala
30g spiskumminfrön
10g kanelstång
3g kryddnejlika
5g hel svartpeppar
1 svart kardemummakapsel
2 gröna kardemummkapslar

Blanda allt och stöt sönder i en mortel

Potatis och kikärtscurry
500g potatis
2st gröna chilifrukter
2st röda lökar
1st tomat
2dl kokta kikärtor
1msk garam masala
1tsk spiskummin
3st kryddnejlikor
3st lagerblad
1st kanelstång
1tsk gurkmeja
salt, peppar
olja
vatten
färsk koriander

Koka potatisen tills den nästan är klar i en kastrull, häll av och låt kallna. Mixa lök, tomat och chili. Stek spiskummin, kryddnejlikor och gurmeja i olja ett par minuter. Tillsätt de mixade ingredienserna och lite vatten, låt koka ihop ca10min. Tillsätt potatis, kikärtor, garam masala, lagerblad, kanelstång, salt, peppar och vatten så det knappt täcker, låt koka ytterligare 10min. Toppa med färsk koriander. Servera med ris och naan.