måndag 25 augusti 2008

DinkelPain Riche á la Pappa

Min far är duktig på att baka bröd. Han bakar bagels (som jag aldrig fått testa dock), tunnbröd, hårdbröd, grovbröd, vörtbröd ja det mesta och han bangar inte för att testa nya brödsorter heller. Så när man kommer hem och hälsar på finns det för det mesta färskt bröd att äta, ganska så schysst eller hur?

Nu har han i alla fall gett mig receptet på det bästa painriche-brödet som jag fick till i helgen. Gott, segt och lättgjort. Det enda negativa är att det tar slut alldeles för fort. Här är receptet i alla fall:

1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
salt
3 msk olivolja
3-4 dl grovt dinkelmjöl alterantivt 2 dl linfrö + 2 dl dinkel
ca 9 dl vetemjöl special (grovt eller vanligt)

Smula ner jästen i degbunken och blanda ut med lite av vattnet. Häll sedan i salt, olja och dinkelmjöl. Häll sedan i vetemjöl under tiden degen arbetar och häll i mjöl tills degen släpper från bunken. Låt degen arbeta en stund. Låt sedan jäsa i 2 h med till bunkens lock på (om du har en liten bunke, vänd på locket så att det inte sitter fast så att degen får plats att jäsa upp).

Sätt på ugnen 250 grader.
Häll ut degen rikligt mjölat bakbord. Forma försiktigt en rektangel ca 20 cm bred. Dela rektangeln i 4-5 delar och lyft försiktigt över delarna, och dra ut dem till 4-5 st ganska platta bröd. Låt bröden jäsa i 20 minuter utan bakduk. In i ugnen med dem i 250 grader i 8 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader, alternativt stäng av ugnen och låt bröden gräddas i ytterliggare 15 minuter. Låt sedan bröden svalna på galler (obs detta är viktigt att de får svalna på galler). Enjoy!


Edit: Nu är vetemjölsmängden beräknad...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man får tacka för dom snälla orden
Fadern

Björn Gadd sa...

Hej! Det här är en mass-kommentar till alla vegetariska bloggar som länkades från Veggiemind den 12:e augusti.

Den 13 September är det Vegomässa i Stockholm, hoppas du kommer! Hade varit kanon om du ville skriva lite om det på din blogg, information finns på Http://vegomassan.org

Länka också gärna dit med en banner, http://www.djurrattsalliansen.se/images/stories/vegomassan/2008/vegomassan-2008-banner_468x30.png ELLER http://www.djurrattsalliansen.se/images/stories/vegomassan/2008/vegomassan-2008-banner_180x150.png finns länkar att använda.

Dagen efter mässan, 14 sep, kommer vi att anordna en vegetarisk bloggträff i för de som är intresserade.
Skicka ett mail till bjorngadd@gmail.com om du är sugen på att hänga på så får du mer info när det drar ihop sig.

Vi hörs!

Anonym sa...

Är det bara jag som undrar hur mycket vetemjöl special, som man ska pytsa i, efter det grova dinkelmjölet?

Annelie sa...

Du ska hälla i mjöl i mindre mängd under tiden brödet arbetas. Du häller i mjöl tills dess att degen släpper ifrån degbunkens kant. Nästa gång jag gör brödet ska jag räkna och uppdatera!