lördag 29 mars 2008

Dinkelbullar med äpple

Numera sker ingen daglig uppdatering på bloggen, eller varannan-dags uppdatering som var ett diffust mål när vi började blogga.... Det beror inte på avsaknad av pepp (iaf inte från min sida) utan mer av tidsbrist och vardagslathet.

Jag har i alla fall bakat mitt första dinkel-bröd! Dinkel har jag använt tidigare i muffins och kakor, men gör sig riktigt bra i matbröd också. Receptet kommer ifrån Nina Ahlms blogg nlife.se

Jag hade inget grahamsmjöl hemma, så jag tog istället grovt vetemjöl special. Yogurten jag använda var sojayogurt. Bullarna blev mycket saftiga och lägenheten fylldes av kaneldoft!

fredag 14 mars 2008

Korvgryta och veggoskräck

Satt häromdagen och kollade på Uppdrag Granskning och deras inlägg i miljödebatten vilket handlade om svenskarnas heliga ko, köttet. Vet inte hur många artiklar jag läst senaste åren om köttindustrins påverkan på miljö och dess resursslöseri runt om i världen. Hur kan detta ha undgått någon i Sverige idag frågade jag mig men tydligen är våra politiker både döva och blinda. Tyvärr är väl detta inte fallet utan det hela handlar om ett logiskt och strategiskt politiskt val för att kunna behålla sin väljare. Extra tydligt blir detta val när man följer debatten som följer efter ett program som detta, det är inte klokt vad rädda många människor blir när någon påperkar att äta kött ca21 gånger (frukost + lunch + middag *7) i veckan kanske inte är det smartase man kan göra får vår lilla jord...
Hur som helst, här kommer mitt försök att lugna ner alla stackare som tror att vegetarisk mat är att jämställa med både pest och kolera.

Korvgryta, veggovarianten:

* Hacka en gul lök, tre morötter och tre sojakorvar, stek i olivolja. Krydda med vitlök och paprikapulver.
* Häll på ett halvt paket havregrädde och lika mycket vatten. Krydda nu med en halv buljongtärning, vitpeppar, dijonsenap, grillkrydda och rikligt med timjan.
* Låt koka ihop i ca10min, servera med ris.

tisdag 11 mars 2008

Pizza sul pane de tortilla

Hemmagjord pizza blir nästan alltid god. Men det är inte alltid man har tid eller lust att stå och göra den där degen som måste jäsa och ha sig. Ett tips är att istället använda mjuka tortillasbröd som pizzabotten. Det funkar jättebra och blir en tunn, såklart, och krispig botten. Är du förutseende har du redan kokat ihop en tomatsås med buljongtärning, persilja, oregano och lite honung som du använder som bas. Sedan strör du lite sojafärs eller quornfärs ovanpå, skivar champinjoner och lägger på några oliver, kidney- eller borlottibönor samt lite ost och/eller havregrädde. Och vips så är tortilla-pizzan klar. Vilken husmor jag är, visst? Värsta italienska =)

söndag 9 mars 2008

Indiskt!

Vi åt hämtmat från en av de två (inte finns det fler eller?) indiska resturangerna här i stan i helgen. Jag tog såklart dhal som är den godaste indiska rätten och U tog en rätt med ost-bollar som är som tofu ungefär. Riktigt gott och mycket mat var det men det bästa var att vi åt på våra fina direktimporterade indiska tallrikar. Visst är dom schyssta?

söndag 2 mars 2008

Dinkelkakor med solrosfrö

De här småkakorna är verkligen supergoda! Lite sega, knapriga och lagom söta.

Till ca 20 kakor:
3 dl dinkelmjöl (siktat)
2 dl grahamsmjöl
3/4 dl råsocker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl solrosfrön

1 dl rapsolja
½ dl vatten
½ dl sirap

Blanda de torra ingredienser och blanda sedan i de blöta. Forma små bollar som du lägger på en plåt med smörpapper under. Tryck sedan ut bollarna lite lätt och grädda i ugnen, 15 minuter, 175 grader.