lördag 31 mars 2007

Svart Quinoasallad

Då våren verkar ha fått ett bra grepp om Göteborg börjar även salladssäsongen ta fart vilket här får representeras av en svart quinoasallad med bondbönor och grönsaker.

200g svart quiona kokades med vatten och en buljontärning i ca 30min, blev lite hårda men lite tuggmotstånd är ju aldrig fel!

En liten tärnad äggplanta stektes med en hackad lök, en vitlöksklyfta och paprikapulver i 5min, blandades sedan ihop med 1msk röd pesto.

Quinoan och de stekta grönskerna blandades ihop med två hackade tomater och en burk bondbönor.

Serverades med solen skinandes genom öppna fönster tillsammans med en klick sojayoghurt och en knäcke med hemmixad morotshommus.

onsdag 28 mars 2007

Veggo-bitar och Sevilla - "Soy vegetariano"


Hälsosport heter det företag som tillverkar vegetariska Kebabbitar som jag skrivit om tidigare. De har också vegetarisk bacon och burgare, alla baserade på soja. Glutenfri och fettsnål men innehåller äggvita. Jag hittade den på Hemköp. Kebabbitarna är goda, baconbitarna smakar lite för mkt bacon för min smak (men det är ju det som är meningen så jag skall väl inte klaga) och burgarna har jag inte provat ännu.

Förra veckan spenderade jag med jobbet i Sevilla. Jag var tveksam till maten innan jag åkte då jag hört att det skulle vara kött i all spansk mat och det infriades delvis så jag är ändå rätt så nöjd med matupplevelserna. Tyvärr tog jag inte bilder på all god mat men jag åt i varje fall en fantastisk paella på La Hosteria de doña Lina. Och manchego-ost var toppen och även patatas bravas på tapas-haket. På hotellet fanns det fin frukost och den fick jag även bild på. Plus för sojamjölken!

tisdag 27 mars 2007

Köttindustrin och klimatet

"Världens klimat är i gungning, och vi måste förändra vår konsumtion för att undvika förödande konsekvenser för planetens människor, djur och natur. De enda som inte håller med om detta är moderata lokalpolitiker, oljeindustrin och en och annan köpt amerikansk forskare." Skriver Sören Johansson i på Yelah, läs mer här: http://yelah.net/articles/kommentar20070325

måndag 26 mars 2007

Fajita Pita på Kellys

Efter en lång lördag i Slottsskogen avnjutandes årets första riktiga vårsol, öl, fotboll och A's reggae verkade Kellys som ett bra middagsalternativ. Då jag tidigare bloggat om pizza på Kellys blev det den här gången en "Fajita Pita", alltså pommes, salsa, gucka, tacokryddad soyafärs, pitabröd och sallad. Kanske inte världens smaksensation men jag är lättflörtad när maten består av fler än 2 delar som får sättas ihop efter tycke och smak! Tänker inte kommentera maten mer än såhär då jag var lite småberusad när måltiden intogs.


fredag 23 mars 2007

TofuRosso på BulgurBädd.



Närå. Men ungefär. Köpte lite lyxtofu och riktiga grönsaker utan gift på underbara EkoStore på vägen hem igår. Dagen före löning ger mig lätt lite hybris om det finns pengar kvar på kontot, passade på att köpa sånt jag snålar mig från i vanliga fall. Nåväl, tofun smakade som den kostade, tur var väl det.

en tredjedelspaket marinerad röd Tofu
bulgur i buljong
1 dl (innan kokning) gröna (fast de är ju bruna) linser
1 skivad morot
purjoringar
1 tomat
handfull ruccolasallad
1 avokado
bladpersilja
solroskärnor och pumpafrön lätt rostade i citronolivolja
äppeljuice
sojasås
citronpeppar, salt och peppar

tisdag 20 mars 2007

Ugnsbakat utan quorn

Hoppas det inte finns någon lag mot att inspireras av sin egna blogg! Ugnsbakade potatisar (söt+mandel), tofuröra och en fräsch grönaktig kall yoghurtsås blev dagens middag.
10st mandelpotatisar delades på mitten, 1st sötpotatis skars i lite större bitar, 1st rödlök skivades och det hela lades på en plåt. Citronolivolja, 3st pressade vitlöksklyftor och rosmarin fick bli dagens smaksättare. Stektiden blev lite konstig, först 20min på 250grader följt av eftervärme i 40min (förklaring kommer).
Sås gjordes genom att mixa 2dl sojayoghurt med 1dl bladpersilja, 1st tomat, 2msk citonsaft, salt och peppar som sedan fick vila i kylen i 30min.
Under tiden stektes 1st purjolök, 3cm squash, en halv zuccchini, 200g tofu (marinerad i soya, tacosås, salt och peppar) och 2st vitlöksklyftor tillsammans med paprikapulver. Efter ett par minuters stekning tillsattes 1dl vatten och en halv buljongtärning samt svartpeppar, det hela läts koka tills vattnet avdunstnat. Även detta fick stå på eftervärme i ca 40min då kockarna tyckte sig förtjäna var sin snabb(40min?) öl på puben tvärs över gatan. Väl hemma igen lades det hela upp tillsammans med lite roccula och avnjöts med rättvisemärkt äpplejuice och ett gammalt avsnitt simpsons.

söndag 18 mars 2007

Ugnsbakat med quorn


God och enkel söndagsmiddag -inspirerad av sensommarens mästerkock Gert-Inge. Klyftpotatis lades i ugnsform tillsammans med morotsstavar och auberginbitar. Grönsakerna hade marinerats kort i soja, olivolja, citron samt salt, peppar, chili och paprikakrydda. In i ugnen i 20 minuter. Vänds efter 10 för jämn färg.
Under de sista 10 minuterna som grönsakerna var inne i ugnen stekte jag quornen. För att få lite extra smak lades lite soja och tillsammans med lite råsocker på quornen under stekning. Till detta åt vi kall naturell sojayogurt med en klick mango chutney. Blev dock inte så bra på bild, ser lite ut som stekt ägg :-)

fredag 16 mars 2007

Ekostore

Idag, en regning fredag i Göteborg, blir inte fokusen på maten i sig utan på affären där jag köpt ingredienserna, nämligen Ekostore som är beläget på Ekelundsgatan. Affären påminner en hel del om Planet Organic (fantastisk affär med ekologiska produkter i London), tyvärr är även deras hemsidor rätt så lika... Ekostore tillhandahåller det mesta man behöver i matväg med grönsaker, frukter, baljväxter, korn, gryn, nötter, pasta(or?), sojaprodukter i olika smaker och former, kryddor, såser, konserver, kaffe/te osv. men tyvärr även en del ekologiska köttprodukter som jag kunda varit utan. (men såklart bättre än "vanliga" köttprodukter!). Är hur som helst väldigt glad över initiativet och hoppas verkligen det hela går bra i fortsättningen, ska stödja så gott och ofta jag kan!

ps. ska göra en "ekologisk" sötpotatis, lök och linssoppa till middag.

onsdag 14 mars 2007

Matlåds-salladen

Torsdagens lunch kommer ni som hänger i lunchrummet på Hållbarhetsrådet känna igen! Det blir den inte så orginella men mkt goda kalla lunch-salladen som jag äter säkert 2 ggr i veckan på jobbet. Vanligtvis brukar jag göra den med röd quinoa för det blir så fin färg och quinoa är nyttigt (mkt fibrer, lågt gi) och går snabbt att göra, men ikväll blev det bulgur istället.


Salladen innehåller: Bulgur, gröna ärtor, små röda bönor, sojabönor, tomat, morot, solrosfrön, pumpafrön, fetaost, oliver med citronfyllning (!) och skalade sesamfrön. Dressing: Olivolja, röd vinäger, dijonsenap och örtagårdskrydda. Och till detta blir det också avocadoknäcke med örtsalt.

Och dagens film är: http://us.imdb.com/title/tt0497116/

Liten Viet-Namesisk buffé

Igår kväll var jag bjuden på middag hos Moj tillsammans med Agg-Net och Hoj, mina gamla sambor från min korta tid i den Viet-Namesiska landsygden. Middagen bestod av en imitation av den vegetariska delen av den mat vi varje dag blev bjudna på av familjen vi bodde hos. Dock hade Moj fuskat en del och valde marinerad tofu istället för smaklös lokalproducerad, rostade (tror jag) jordnötter istället för naturella samt gigantiska(!) färdigjorda vårrullar. Blev i och med detta "fusk" mycket godare än den man jag fick äta i Viet-Nam! Kanske berodde på att jag inte ätit liknande mat sen i höstas...

Eftersom jag inte gjorde maten själv så vet jag tyvärr inte riktigt vad det är jag har ätit och glömde tyvärr att fråga, men det som fanns på bordet var i alla fall:

- Stickyrice, direktimporterat från norra Viet-Nam
- Ungsbakad marinerad tofu
- Bambuskott, burkvariantet, serverade som de är
- Veg. vårrullar, ungsbakade
- Rostade jordnötter
- Omelett
- Ecologica rödvin

söndag 11 mars 2007

Grön röra, rött råris och Tzayspett

Dagens enda ordentliga mål mat var ett misslyckat försök att färgkoordinera middagen. Planen var att rött råris och en grön röra/curry skulle bli en snygg kombination, resultatet blev ett annat.


Rött råris kokades i 50min, pga. risbrist lät jag även en del arborioris koka med sista 20min. Samtidigt stektes en halv lök och 5cm purjolök i röd currypasta, 2dl fryst spenat och 1dl broccoli fick sedan göra löken sällskap en stund innan 3dl vatten, 3msk kokosnötspulver, en halv buljongtärning och 2msk ajvar hälldes på och läts koka ihop i ca 10min. För att lyxa till det hade jag idag även köpt färdigmarinerad Tzayspett som värmdes i ugnen. Det hela serverades med något salladsliknande beståendes av gurka, tomat och majs kryddade med lite örtsalt. Som sagt, blev inte som jag hade tänkt mig från början, men blev i alla fall gott!

fredag 9 mars 2007

The Flying Scotsman

Internationella kvinnodagen skulle igår egentligen uppmärksammas med förläsning om "gender och terrorism" samt restaurangbesök på The Flying Scotsman i Göteborg. Dock blev föreläsningen inställd så fokus blev istället på restaurangens enda vegana huvudrätt vilken är en "Vegetarisk Jambalaya 169:- En världsberömd sydamerikansk rätt. Tillagas med ris, grönsaker, champinjoner, soltorkade tomater och tofu. Helt vegetarisk/vegansk. / A rice dish from America’s southern parts with vegetables, mushrooms, potatoes & tofu." Med risk för att låta lite negativ så kändes portionen lite väl liten och aningen tam i smaken (som annars var väldigt god) samt ett minus till extranotan på 15kr/pers i garderob. Dock kan jag inte klaga på krämigheten på jambalayan, upplägget, serveringen, priset (2 för 1 alla dagar på maten), ölen (29kr fram tills kl21) eller själva lokalen. Helhetsintrycket blir därför 4 internationella kvinnodagar av 5 möjliga!

Tyvärr hade jag glömt kameran hemma.

onsdag 7 mars 2007

Bästa snacksen just nu..

...är rostade solroskärnor. Kan med fördel användas i sallad, som "topping" på både glass och mat, men även som vanliga straighta snacks. Rosta på medelhög värme i stekpanna (utan fett).

"Frikadeller" och go-pasta



U fixade maten idag, det blev så himla gott så det får vara med här också. På menyn stod vegobulllar fr Hälsanskök och vit sås med sojagrädde och grönsaker och pasta. Till detta en smörgås med avocado och keso.

tisdag 6 mars 2007

Couscousotto

Stressad mellan jobb och träning slängde jag ihop en couscousotto som innan servering såg ut såhär:


För att nå ovanstående resultat stekte jag en halv lök och tre vitlöksklyftor i starkt paprikapulver, tillsatte efter en stund en halv tärnad äggplanta, efter ytterligare några minuter tillsattes 2dl kidneybönor samt 3dl couscous som jag gjort iordning under tiden. Det hela kryddades sedan med örtsalt, svartpeppar samt resterna från söndagens tacosås samt lite chilisås. Precis innan servering rörde jag ner en näve sönderklippt rucollasallad. Det hela serverades (som vanligt) med en homusmacka och ett avsnitt simpsons.

måndag 5 mars 2007

Sjuksallad

På väg tillbaka efter en elak influensa bjöd helgen på halvfuskad sallad med falafel. Baserad på lite lagom grötig bulgur, finfint för magen, och ett av dafgårds godare halvfabrikat.

Bulgur kokad i buljong , torkad och skakad i silen för en gångs skull. Purjolök och vårlök, ska visst vara bra med lök när man är sjuk. Plommontomater, majs , avocado och persilja. Och så de där konstigt rödaktiga bladen som jag inte riktigt minns vad de heter. Det billigaste på willys just då... Dressing på citronolivolja, apelsinjuice, citronsaft, salt, peppar, vitlök och paprika.

söndag 4 mars 2007

Tacos

Efter ha överlevt en vacker söndag som började med att man lite smått sliten efter en lång lördag (bestående av flytthjälpande, flyttöl och rödvin) blev väckt av sin bror för att hjälpa till med att bära gips- och spånskivor förtjänar man till kvällen lite klassisk plockmat i form av tacos!

Quornfärs stektes och kokades ihop med mexikansk kryddblandning, chilisås och vatten. Serverades med fullkornstortilla som förutom quornfärs fylldes med homus, purjolök, avocado, ruccola, tomat, gurka, tacosås och sojayoghurt. Till efterrätt blev det grillchips, Willys tacodip i sojayoghurt och The Queen.

torsdag 1 mars 2007

Tekakor på onsdagskvällen


Igår bakade jag bröd, nyttigt bröd med havregryn, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, physalis, morötter, grahamsmjöl, vetekli och vanligt vetemjöl. Tekakorna penslades med honungsvatten efter gräddningen.