onsdag 28 februari 2007

Fullkornspasta med "pestoröra"

Pestoröran gjordes såhär: Stek champinjoner i ganska stora bitar med cashewnötter i olivolja, blanda i röda linser och färdiggjord grön pesto. Blanda sedan i pastan och bitar av fetaost. Krydda med salt och peppar.

Gott men jag hade i lite för mkt salt, men det går ju att åtgärda till nästa gång. Estetiskt borde jag haft i någon grönsak med färg, kanske röd paprika för ett trevligare intryck.

söndag 25 februari 2007

Fruktsallad


Fruktsallad med soyaglass blev kvällsfikat. Alla vet väl hur man gör fruktsallad? 2 äpplen, 1 banan, 2 päron, 1 apelsin, lite russin, mandel, hasselnötter, pumpafrön, rostade solrosfrön och physalisfrön var det i alla fall i den här. Nyttig och lite "crunchy".

Filmfrukost


Sojayogurt med jordgubbssmak, egengjord snabbmüsli bestående av havgregryn, rågflingor, linfrö, rostade solrosfrön, hasselnötter och mandel. Till detta surdegsbröd med ost (både bred och hård- det är ju ändå helg) och juice. Perfekt, mättande och gott. Till detta såg vi Little Miss sunshine, en riktig feelgoodfilm.

torsdag 22 februari 2007

Potatishalvor med röra

Dagens middag (och då även morgondagens lunch) bestod av potatishalvor kryddade med curry, vitlök och salt som fick ligga i ugnen, 225 grader i 45min. Sista 20min fick de även besök av lite morotsbitar och kikärtor. Samtidigt stektes lök, riven morot och tärnad marinerad tofu med spiskummin och paprikapulver. Lät detta sedan koka ihop med lite havregrädde, chilisås och slutligen lite hackad spenat. Serverades med en bit bröd med nymixad homus och en klick sojayoghurt.



Resterna som blev kvar till lunchlådan.

tisdag 20 februari 2007

Snabbcurry med ris

Dagens stressade middag mellan jobb och veckans träningsförsök bestod av någon slags thai-curry och ris.


Stekte en halv rödlök, en halv purjolök, en halv röd chili, en halv röd paprika, en näve kikärtor och tre viktlöksklyftor i två tsk röd currypasta.
Hällde på ett par dl vatten, två msk "instant coconut cream powder" och en halv buljongtärning och lät koka ihop ett par minuter. Strödde över lite hackad färsk spenat i slutet.
Serverade med fullkornsris och dålig skärpa på kameran.

lördag 17 februari 2007

Burgare!!!

Efter att ha jobbat från 07.45 till 04.15 under fredagen åtgärdades bristen på energi och glädje med ett fantastiskt halvprivat burgarkalas och en galopp!



Burgaren bestod av en burk kidneybönor, 100g cashewnötter, en halv rödlök, en halv purjolök, örtsalt, peppar, paprikapulver, chilisås och lite mjöl.
Serverades med grovt hamburgebröd, färsk gucka, rödlök, gurka, tomat och sojayoghurt!
Underbart!

tisdag 13 februari 2007

Jag har fått jobb Buffe!

Firade (ensam, hungrig och trött) att jag fått ett "riktigt" jobb som teknisk dokumentatör med att duka upp en buffe bestående av: ungsstekta potatiskroketter + gårdagens röda sås på 2 dl röda linser, en halv röd paprika, en rödlök, en halv röd chili, 1 msk chilisås, ett paket ekologiska passerade tomater, 1 dl soyagrädde, en halv buljongtärning, örtsalt, vitpeppar, paprikapulver och basilika + hommus på 3 dl kikärtor, en vitlök, en halv röd chili, en bit röd paprika, örtsalt, svartpeppar och vatten + sojayoghurt + stekta färdiga falaflar + en näve kikärtor, paprikapulver, spiskummin och sambar rostades tills de fick lite färg + något som skulle likna en ursäkt till sallad (gurka skuren i tärnigar) + rättvisemärkt äpplejuice

Till efterrätt serverade jag mig en delikatoboll och kollade på ett gamalt simpsonsavsnitt!

måndag 12 februari 2007

Söndagspizza på Kellys

Avslutningen på 10 dagars arbete och veckan firades med veganpizza och öl på Kellys. Pizzan var inte den bästa de serverat (för lite tomatsås o grönsaker) men sina 35kr var den definitivt värd!


Spenat, tofu, champinjoner, vitlök, tomat och vegansås pizza

söndag 11 februari 2007

Artikeltips

Inte ätit någon mat än idag men läst en intressant, om än dock kanske lite lång, artikel på arbetare.se om kött o miljön, (o)trevlig läsning som rekomenderas.
http://www.arbetaren.se/articles/radar20070123

lördag 10 februari 2007

Pasta med blåmögelost och tofu


Lördagens middag:
1 pkt tofu
2 gula lökar
sojagrädde
en liten bit Cambonzolaost
pasta
råriven morot med lite pressad citron + rostade solrosfrön

5 av 5 enligt U.

torsdag 8 februari 2007

Tofustek. Som det heter.


Mycket godare än det ser ut.


Började med att joxa till tofun i en snabbmarinad. Blandade ihop...
olivolja
vitlök
citronsaft
äppeljuice
chilisås
mkt salt
peppar
citronpeppar

... och lät tofun dra åt sig.

Stekte med
lök
röd paprika
tunna strimlor squash
fusk wok-grönsaker från frysen

Åt med råris, sojayoghurt och knäckebröd. Förvånansvärt smakigt trots kryddbrist!

onsdag 7 februari 2007

Båtmässa!

Ursäkta att jag inte lagar någon mat just nu men jobbar ju från kl13 till kl21 varje dag så blir lunch och middag på mässan. Men för skojs skull kan jag ju presentera maten som ändå bjuds.
-vegetarisk smörgås med olivkeso och grönsaker
-ostsmörgås med grönsak
-varm ciabata med ajvar, tomat och mozarella
-pastasallad med fetaost, marinerade grönsaker och kall sås
-ajvarbakad qourn, ris eller stekt potatis, senapsbakade rotfrukter och tomatsås
-bön och linssgryta/soppa med ris eller pasta
Det kanske låter gott på papper men trots de fantastiska möjligheterna blir det ändå aldrig speciellt trevligt och längtar till söndag när jag är ledig igen!

Tapas

Och idag åt jag och tjejerna på jobbet på Tapas, bästa matstället i Umeå. Ofotograferat dock.

Plättar


Och igår åts det plättar, stekta i den fina plättlagen.

Smeten var gjord på 2 delar vetemjöl, 1 del kikärtsmjöl, 1 del sojamjöl, en halv del grahamsmjöl, en nypa salt och 4 delar havremjölk. Till detta mammas hemmagjorda björnbärssylt, keso och sojayogurt. Mmm.

Lasange

I måndags åt vi lasange.

Lager1:
4 mindre gula lökar stektes genomskinliga, sedan hälldes 1 paket krossade ekologiska tomater i stekpannan och bubblade på låg värme. Under tiden kokades ca 1 dl röda linser i 10 min. Kryddning: 1 grönsaksbuljongtärning, salt, peppar, paprika + 1 msk honung.

Lager2:
Bestod av 1 stor burk champinjoner som stektes i stekpanna med vitlök (2 hackade klyftor). Fryst broccoli förvälldes snabbt och delades i mindre bitar och sen ner i stekpannan. Saltade och pepprade lite och redde sedan med havremjölk och maizena.

Lasangeplattorna var av fullkorn och ostsåsen gjordes dels för hand av havremjölk och ost, kryddat med lite vitpeppar (obs lite) + en färdiggjord "pastagrädde" från Norrmejerier. (produktplacering :-))

Och till detta serverades keso och salsa. Inte så tokigt.

Helgens mat!


I söndags blev det hämtpizza. Naturale med squash, aubergine, gröna oliver, vitlök, ost och tomatsås. Den var lite flottig. Men god.

lördag 3 februari 2007

Tofu!


Efter långprommis i snö och plusgrader runt Nydalasjön med två barnvagnar (!) blev lunchen följande:
Tofu och broccoli med fullkornspasta. Dyr Umeå-tofu stektes i mindre bitar med salt och peppar tills de fick stekyta, den frysta brocollin förvälldes snabbt innan den delades och stektes med tofun och lite soja. Sedan fuskade vi med såsen och tog färdigsås, blue cheese-smak. Och till detta blev det fullkornspasta, en hommusmacka och tomat.

Ser ni röken på bilden?

torsdag 1 februari 2007

Varma mackor


Idag blev det varma mackor till middag. Grovt rostbröd, sojafärs med lök, gröna oliver, skivade tomater och grevéost och färdigblandad pizzakrydda som kryddning. En tomat som sallad till.

Födelsedagsmiddag hos Emma

Efter en kulturell förrätt med filmfestival och Ghost of City Solei, ett par öl och nachos blev det födelsedagsmiddag signerad Emma Carr.



Middagen bestod av:
-Quornfileér stekta i sweetchili o vitlökssalt.
-Potatisklyftor överrösta med vitlök (så det doftade ut i trapphuset!), timjan, chili, salt o olivolja.
-kall sås gjord på soyayoghurt o örter.
-grön sallad med tomat o kidneybönor
-ecologica bag in box vin